Wachtwoord vergeten?


Je wachtwoord vergeten? Geen probleem, vul in onderstaand formulier uw email adres in en we sturen u een nieuw wachtwoord op

Of

Workshops

21 Oct 2019 - De dag van de logopedische stemprofessional

Inhoud:

• Soorten heesheid: Hoe ze te herkennen en te behandelen?

• De SOVT-trainer in de praktijk.

• Stemonderzoek: Hoe maak je kwalitatieve en accurate stemopnames?


Soorten heesheid: hoe ze te herkennen en te behandelen:

De meest voorkomende stemklacht is ongetwijfeld heesheid. Maar wat is heesheid precies? Bedoel je met heesheid breathiness of wilde lucht? Of eerder ruwheid, schorheid? Keelspanning? Stemzwakte? Vocal fry? Valse stemplooispraak? De term heesheid is heel ruim en een verzamelterm om te omschrijven dat de stem niet helder klinkt. Niet alle soorten heesheid vallen dus onder dezelfde noemer en onder dezelfde behandelwijze. Niet alle stemoefeningen werken bijgevolg voor alle soorten heesheid. Maar wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe weet je of je het juiste doet voor je stempatiënt? Welke oefeningen en therapieën werken het best? Het antwoord hierop hoeft niet moeilijk te zijn. Er bestaan immers verschillende soorten heesheid die je makkelijk kan rangschikken in groepjes, met eenzelfde oorzakelijk verband en eenzelfde soort aanpak. Door die auditief te leren herkennen en te linken met de oorzaak en het profiel van de stempatiënt zal je als stemtherapeut makkelijk een persoonlijk, nauwkeurig en doeltreffend behandeltraject kunnen opstellen. Als basis wordt er vertrokken vanuit een stempatiëntenprofiel en de GRBAS-schaal en daarop verder gebouwd. 

Je leert stemoefeningen zoals sovt (zoemen, liptrillen, SOVT-Trainer, lax vox,...), ademsteunoefeningen, shout, twang juist in te zetten naargelang de soort heesheid waarmee je te maken hebt.


De SOVT-trainer in de praktijk.

Foneren door smalle buisjes heeft tal van voordelen, en nog meer naargelang de diameter van het buisje verkleint. Hoe smaller immers de diameter van het buisje, hoe meer het self-oscillation effect van de stembanden wordt geactiveerd. Sinds plastic rietjes uit de handel zijn gehaald, kunnen de allerkleinste diameters niet meer worden nagemaakt in een andere materie, waardoor Mind The Voice het systeem van de SOVT-Trainer heeft ontwikkeld: een stemtrainer waarbij je 15 verschillende levels (diameters) ter jouw beschikking hebt in slechts 1 buisje. Dit betekent dat er heel veel verschillende toepassingen zijn hoe je de SOVT-trainer kan inzetten in de logopediepraktijk:

- het bevorderen van de stemplooitrilling;
- het vergroten van de stemcontrole;
- het vergroten van de akoestische output en het verminderen van de laryngeale input;
- het stimuleren van een economisch stemgebruik door de verbetering van de samenwerking tussen longdruk en subglottale druk;
- het verbeteren van de adembeheersing en ademsteun;
- het verminderen van keelspanning;
- het verminderen van breathiness, roughness, strain en stemzwakte;
- het verbeteren van de mobiliteit van de larynx, zowel neerwaarts als opwaarts;
- het aanleren van twang in functie van stemproblemen met neerwaartse druk op de larynx; (mobiliteit larynx opwaarts)
- het verbeteren van de interactie tussen resonantie, fonatie en adembeheersing;
- het aanleren van twang in functie van het optimaliseren van de stemkleur bij geoefende sprekers;
- het aanleren van twang in functie van falsetstemmen, stemeffecten bij zangers;

In deze actieve workshop leer je de SOVT-Trainer eerst zelf toe te passen, in combinatie met de shout-techniek. Daarna worden er oefeningen en behandeltrajecten gegeven hoe je hem doelgericht kan inzetten bij stempatiënten in de praktijk.


Stemonderzoek: Hoe neem je een stem kwalitatief en accuraat op?

Een accuraat stemonderzoek start reeds bij de audio-opname. Het is noodzakelijk om op een kwalitatieve manier geluidsopnames en -analyses te kunnen uitvoeren om conform de nieuwe wetgeving stemonderzoeken te verrichten. Audio expert, vocal producer en ontwikkelaar van de SOVT-Trainer, Kris Van Roy gaat in deze lezing dieper in op de technische noden van de stemtherapeut: 

- Aan welke voorwaarden moet een kwalitatieve en correcte stemopname voldoen?
- Opstelling van je audio-setup.
- Karakteristieken en gebruik van een meetmicrofoon.
- Soorten microfoons, hoofdtelefoons, speakers, geluidsinstallaties.
- De voor-en nadelen van afluistering via referentiespeakers en hoofdtelefoons.
- Correct afnemen en interpreteren van de logopedische opname.
- Gebruik van een reflectiescherm.
- Stembereik verifiëren en uitbreiden via het midikeyboard
- Do’s en dont’s bij stemopnames voor klinisch gebruik.

Deze boeiende lezing is een must voor elke stemtherapeut die het beste uit zijn/haar stemonderzoek en daarbijhorende logopedische behandeling wil halen.

Locatie: 
Lippeloseweg 44, 2890 Puurs (gebouwen van Mind The Voice)

Van: 09u.30 tot 16u.30

€ 100.00

(Volzet)